üdvözlöm


Tisztelt barátaink, szívélyesen üdvözlöm Önöket a  www oldalunkon.

A bányászati testvériség Herrengrund - Úrvölgy - Špania Dolina - polgári közösség, amely 2003-ban jött létre. Az egyesületünk küldetése, hogy a több százéves bányászati szokásokat felújítsuk, kibontakoztassuk, és a bányászati emlékeket megőrizzük a vidéken. A mi célunk megismertetni a nyilvánosságot Szlovákiában és külföldön a Úrvölgyi réztermelés történelméről
A bányászati testvérség létezése történelmileg alá van támasztva okmánnyal, ami1463-évben jött létre. Az Úrvölgyi bányászok védnöke szent Kelemen.

Az archeológiai kutatások és a réztárgyak elemzése alapján a termelés kezdettje Úrvölgyben az eneolit időszakába volt (1800 – 1400 időszámításunk előtt).

1494 és 1546 években az összes bányászati vidéket a Thurzo – fugger társaság szerezte meg, és abban az időszakban jött létre a legnagyobb vállalat aki a réz termeléssel, annak feldolgozásával és exportálásával foglalkozott Európában.

A középkorban Úrvölgy híres kénsav lelőhelye volt. Kénsav segítségével készítették az úrvölgyi poharakat, amelyek sok európai múzeumba vannak kiállítva. A kénsavból zöld festéket készítetek, mivel a leghíresebb európai festők a gótikai és reneszánsz időszakokban freskókat és festményeket festetek.
A www bányászati testvériség lapunkon fogjuk önöket tájékoztatni nem csak az Úrvölgy
történelmével de a mi jelenkori aktivitásunkkal is.


Örülni fogunk, ha fognak velünk szórakozni.

Dr. Andrej Sitár
Fraternity Master
INSIGNIE BRATSTVA
kladivá

Insignie >


Erb bratstva >

Naše múzeum medi >

ŠPAŇODOLINSKÉ KLENOTY

SV. KLIMENT
Sv. Kliment
Sv.Kliment >